KLAMBOES: DE HERKOMST EN BETEKENIS
Voordat je nu begint te denken aan Nederlanders in de Tropen, je weet wel, die met de melkwitte benen, beige korte broek, sokken in stevige sandalen, roodverbrand voorhoofd, een ‘handig heuptasje voor je weet nooit wie je tegenkomt in de jungle’ en helemaal vol met rode vlekken van de muggenbeten van alleen maar het afgelopen uur, nemen we je eerst mee in de geschiedenis van ons product. De oorsprong van de klamboe.
De Duitsers noemen het Moskitonetz.
De Nederlanders noemen het Klamboe.
De Spanjaarden Mosquitero.
De Italianen noemen het Zanzareria.
De Engelsen Mosquito net.
De oorsprong van het Nederlandse woord Klamboe komt van het Indonesische woord Kelambu, dat letterlijk een net boven je bed betekende. Ook al zeiden sommige Indonesiërs dat het woord uit de Nederlandse taal kwam, was dit niet het geval, we hebben het volledig te danken aan de Indonesische bevolking. En inderdaad, zoals je misschien al gezien hebt op onze site, onze klamboes worden gemaakt door een fantastisch bedrijf op Java.
Eerst was er alleen maar het woord, nu werken we samen aan dit prachtige product!
Lied over klamboes
Er was in de 15e eeuw een beroemde dichter en songwriter uit India, die al een lied schreef over klamboes. Zijn naam was Annamayya en de taal die gesproken werd in het zuidelijke deel van India waar hij vandaan kwam, was Telugu. In een van de eerste delen van het lied schrijft hij dit: “O heer, het moment is gekomen om de klamboe weg te halen van de slang”.
Ok. Als je de achtergrond van dit gedicht niet kent, zou je kunnen denken dat Annamayya onder invloed was van zeer grappige drugs, omdat hij dacht dat je klamboes over slangen moest hangen. Misschien was hij dat sowieso, maar wat hij bedoelde was dit: Laten we de dag beginnen. Laten we de klamboe weghalen van mijn houten bed versierd met slangenkoppen.
Aha, zo volgen we Annamayya beter.
Betekenis woord klamboe
Zoals ze in het Latijn het woord Canopeum hadden, dat betekende ook letterlijk een met gaas behangen rustbed. Van dat woord maakten de Fransen Canopé en de Engelsen Canopy.
Wat een kleine wereld is het, vind je niet? Je zou kunnen zeggen dat we allemaal samen zitten onder één hele grote klamboe.
Zoals ooit de grote Romeinse jongens lagen, als de helden van deze wereld, druiven en duiven etend, maar tegelijkertijd de perfecte slachtoffers waren voor onze kleine, stekende vrienden. Dus creëerden ze een net, dat ze om hun hardstenen chaises longues konden hangen, om zo rustig te kunnen eten en te discussiëren.
Wist je dat zelfs Cleopatra onder een klamboe sliep? Krijg nou wat, wij niet!
Muggen vinden je altijd
Zoals we al in ons vorige blog schreven, zijn muggen zo oud als dinosaurussen. Klamboes niet. Maar ze bestaan sinds er menselijke beschaving is op onze planeet. En het bijzondere is, dat ze in ooit in het begin van 100% katoen werden gemaakt.
Precies zoals wij ze maken. Duurzaam en koel, iets dat de mensheid al had begrepen toen ze piramides bouwden of het Suezkanaal moesten aanleggen. De menselijke noodzaak om zich te beschermen tegen deze kleine, vervelende vijand.
Uit welk land op deze wereld je ook komt, muggen vinden je altijd, ze maken geen verschil in ras of achtergrond, taal of religie, ze kunnen makkelijk alle grenzen over en landen op iedere huid die ze willen.
Dus of je het nou Moskitonetz, Klamboe, Mosquitero, Zanzareria of Mosquitonet noemt, je schaft er maar beter een aan, voordat je eindigt als de Nederlander op sandalen met de rode vlekken!
Wees cool, koop een luxe klamboe.
Dank dat je ons bezocht hebt!
Slaap goed. En veilig.
Bambulah.